Березень. Рослини в їжу.
Чесночниця черещата.
Чесночна гірчиця. З роду капусних. І дійсно, пахне більше капустою, ніж чесноком. І тільки якщо міцно розтерти з'являється легкий запах чесноку.
Вона чудова для соуса Песто та салатів.
Можно зробити дуже смачний та корисний соус Песто із чесночниці, кропиви, волоських горіхів та додати ще часнику, солі, олії.
Кропива.
сік кропиви допоможе позбутися від зимового виснаження, авітамінозу, анемії, висипів на шкірі, навіть мігрені.
Містить багато хлорофілу ( тому такий насичений темно-зелений колір) який по складу подібний до людського гемоглобіну і допомогає при анемії.
Давні красуні підтримували здоров’я і красу, випиваючи щодня протягом місяця по 3-4 ложки соку молодої кропиви, розведеного водою у співвідношенні 1:3. Це ж то й же зелений коктейль!
Чистотіл
Звичайно, всі знають' що він позбавляє від бородавок.
А ще?
Він відноситься до сімейства макових.
Його листочки весною теж в малих кількостях можно додавати до салату. Там є вітаміни А. В.С. мікроелементи в рідкісному з'єднанні.
Тобто один листочок збагатить весняну їжу.
Деревій тысячелистник крвавник (польською)
Стимулює апетиту покращує перетравлення їжі.
Лікувальних властивостей має багато. Про це згодом.
Кульбаба
Вона теж підсилює апетит. Мае жовчогінний ефект. Допомагає печінці добре виконувати свою працю великої внутрішньої печі .
Для салату гіркуваті листочки можна потримати в солоній воді.
Щавлик одна з перших соковита зелень'
. Тим більше він укріплює імунітет. Зміцнює кістки. Покращує стан нашої шкіри, яка пережила зиму.
Чебрець - тім'ян
Трава богородиці. Антиоксидантні властивості, укріплює серце бо має К та Мg, а ще покращує зір ( особливо після довгого сидіння за екранами телефонів та компьютерів зимовими вечорами з електричним штучним світлом). Доречі, щей знімає стрес.
Яглиця ( сныть ).
Це те ,що не дає заспокоїтися садівникам. Вони її позбавляються, а вона ще більше росте. Ні щоб її ую з'їсти, як це робив Серафім Саровський .
Вона майже від всіх хворей, починаючи з дихальних шляхів, травної системи. Доречі як від закрепів, так і від проносів. Добра до печінки, нирок, всіх запальних процесів навіть дітям при запаленні сечового міхура.
А ще містить багато білка і тому швидко втамовує почуття голоду.
Містить аскорбінову кислоту. Налагоджує весь травний тракт. Раніше її вживали в борщах замість капусти навесні. Навіть квасили.
Родичка моркви та селери.
Чистяк весняний, Пшонка
Вона чистить кров, висипи і навіть плями на шкірі.
Листочки містять вітамін С, каротин. Їх вживають в їжу поки чистяк не зацвів. Квіти стають отруйними. Можно робити супи з ними, салати.
Кажуть, в давнину, відьми навесні збирали корінці чістецю.
Давали козам та коровам, щоб було багато молока. Зважайте на це. Але на салат та коктейль беруть молоді листочки.
Кислиця
Ця маленька непримітна травка дуже корисна для здоров'я. Вона ще й допомагає схудненню. Бо нормалізує мікрофлору кишківника. Підвищує імунітет. Тобто західні сили організму.
Грицики ( пастушья сумка) поліпшать стан печінки і нирок
Грицики як і кропива загущують кров. Але колирослини молоденькі, тільки вийшли з землі, вони не мають таких виражених властивостей.
Ще хочу сказати, що майже всі весняні трави чистять кров, лімфу та потужно насичують організм вітамінами ( особливо вітаміном С) та багатьма мікроелементами.